sidhuvud-mobil

Z handhållet LIBS-instrument för grundämnesanalys

Mät ämnen som tidigare inte varit möjligt med handhållet instrument, exempelvis kol!

LIBS är en optisk teknik, det uppmätta ljuset är inom UV, synliga och NIR spektralområdet. Därför kan många fler element analyseras i förhållande till bärbar XRF, allt från Väte (H) till Uran (U), inklusive kol (C), Litium(Li) och Beryllium (Be) och även Syre (O).

Z bygger på en väletablerad teknik som kallas LIBS (Laser Induced Breakdown Spectroscopy) eller LIBZ som SciAps själva kallar det. Med LIBS skjuts korta laserpulser mot ett prov, och vid upphettningen förångas material från provet och det skapas ett plasma som avger ljus vid olika karaktäristiska våglängder för ingående grundämnen. Spektrometern mäter intensiteter vid dessa karakteristiska våglängder och processorn beräknar koncentrationer baserat på kalibrering med referensprover.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

Uppdateringar:

SciAps har uppgraderat sitt instrument avsevärt för att göra det bättre, snabbare och ännu mer användarvänligt med nyheter såsom:

Ny egenutvecklad Laser

 • 1064 nm, klass 3B
 • Pulsenergi på 5 mJ
  - Ca 25% mer energimot den föregående Lasern. Detta ger ca 10-20 gånger mer signal
  - Kortare pulstider, 1ns istället för 6ns
  - Bättre strålkvalitet, mer fotoner på en mindre yta.
 • Förbättrade strålkvaliteter
  - Mindre påverkad av ytförhållanden
  - Mer effektiv vid rengörande av ytan
 • Mer effektiv
  - Är svalare vid körning och är inte begränsad av arbetscykler vid normala provningsförhållanden
Nya Appar
 • Elements Pro
  - Ett snabbt verktyg att scanna av material man inte vet något om. För att utröna hur man skall gå vidare i sina tester.
 • Geochem Basic
  - Tillåter användaren att testa icke metalliska prov efter sin egen kalibrering eller den medföljande kalibreringen för vulkaniska bergarter.
 • Geochem Pro
  - Ett verktyg för att scanna av en yta lika stor som instrumentmynningen (ca 3x3mm) för att se om det finns områden där vissa ämnen ansamlas. Mycket användbart för kretskort eller liknande applikationer. Påminner om heat mapping med t.ex. värmekamera.

Förbättrad programvara

 • Drift Correction
  - Temperaturväxlingar eller andra miljöpåverkningar kan påverka instrumentets känslighet. Därför har det införts en Drift Calibration (Tuning) i alla instrument för att snabbt och enkelt kunna kompensera för alla eventuella fel. 

Z500

Nyckeln till prestanda och portabilitet, Z500 är det mest avancerade handhållna instrumentet för grundämnesanalys på marknaden. Med hjälp av en argonmiljö, egendesignad laser och fyra spektrometrar kan Z500 fås i två olika konfigurationer:

 • ”High Resolution” version där omfånget ligger från 190nm upp till 615nm, precis som en Z200 men med dubbla upplösningen (bästa på marknaden idag med <0,1nm)
 • ”Wide Range” där omfånget går från 190nm och hela vägen upp till 860nm.
Detta gör att Z500 kan mäta allt från Väte (H) till Uran (U), inklusive kol (C), Litium(Li) och Beryllium (Be) och även Syre (O).

Z200

Det perfekta instrumentet för portabilitet och snabba metallanalyser så som skrotsortering, PMI, QC och QA.

Z200 med sitt imponerande omfång på 190nm upp till 615nm gör detta instrument det smidigaste och snabbaste på marknaden.

Instrumentet erbjuder bländande hastighet på låga element inklusive Magnesium (Mg), Kisel (Si), Aluminium (Al) och Beryllium (Be) – element som XRF har svårt att mäta.