Meny
Summa varor
0,00 kr

SEC

Size Exclusion Chromatography (SEC), eller gelfiltreringskromatografi använder porösa partiklar för att separera biologiska molekyler med avseende på storlek. Denna metod ger god separation av stora molekyler från små samtidigt som den biologiska aktiviteten bevaras hos de molekyler som skall separeras.

Proteiner som är större än porerna i det kromatografiska mediet kan inte komma in i porerna och eluerar därför med lösningsmedlet först i kromatogrammet. Mindre proteiner som åtminstone delvis kan komma in i porerna kommer att ha varierande retentionstider beroende på sin hydrodynamiska radie. Proteiner med olika storlek kommer därför att ha olika retentionstider när de passerar genom kolonnen. Molekyler som är mindre än porerna kan komma in i samtliga porer och kommer därför att ha den längsta retentionstiden och elueringsvolymen. Dessa molekyler elueras tillsammans sist i kromatogrammet.

Applikationer
De huvudsakliga användningsområdena för gelkromatografi är avsaltning och avlägsnande av aggregat i ett slutligt poleringssteg samt virusupprening. Gelkromatografi användas för att fraktionera och rena syntetiska och biologiska polymerer, såsom proteiner, polysackarider och nukleinsyror baserat på storlek. Ofta kombineras flera olika tekniker där både laddning och affinitet kan utnyttjas.

>> Läs mer om processmaterial för Gelkromatografi (SEC)

 

Vi hjälper dig gärna!

Sara Johansson
Applikationskemist
Mattias Arvidsson
Applikationskemist